Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На Харківщині відбувся майстер-клас з приготування паски із борошна з розмінованих полів

Дата: 14.04.2025 08:05
Кількість переглядів: 77

Фото без опису

Проєкт «Soul of Soil 2.0» - «Душа землі» спільна ініціатива Міністерства економіки України, Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та торговельної мережі «Сільпо».

Борошно для пасок змололи у Миколаєві з пшениці, яку виростили на звільнених та розмінованих полях Херсонщини та Миколаївщини. Майстер-клас покликаний привернути увагу суспільства до викликів повномасштабного вторгнення, а саме питанню мінної небезпеки в регіонах країни. 

«Харківщина вважається однієї із найбільш замінованих областей України – близько 40% території забруднені вибухонебезпечними предметами, з яких понад 574 тисячі га – сільгоспугіддя. Питання розмінування деокупованих та постраждалих територій – одне із пріоритетних для команди Харківської ОВА. Системно комунікуємо з міжнародними партнерами та профільними міністерствами задля пришвидшення темпів розмінування. Дякуємо Міністерству економіки, ПРООН і «Сільпо» за такі важливі ініціативи», - зазначив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. 

До майстер-класу долучилися десятки жителів Харківщини. В приготуванні пасок також взяли участь фахівці Центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України. Сапери розповіли про необхідність розмінування сільськогосподарських угідь та нагадали про правила поведінки на деокупованих і постраждалих територіях. 

«На території Харківської області збільшується кількість машин механізованого розмінування, що пришвидшує теми розмінування області. На даний час підрозділи ДСНС запустили 8 машин механізованого розмінування. Також до кінця квітня передбачається збільшення кількості піротехнічних розрахунків до 40», - додав начальник загону гуманітарного розмінування та піротехнічних робіт міжрегіонального Центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України Ігор Овчарук. 

Фермери Харківщини також надали свою продукцію для участі у проєкті «Soul of Soil 2.0». Збільшувати площі розмінування вдається завдяки розмінуванню земель за підтримки держпрограми компенсації вартості робіт. 

«Наше господарство працює на площі 2100 гектарів. Потенційно замінованими вважаються близько 10% площі. Завдяки держпрограмі вже вдалося розмінувати 21,7 га, ще на черзі понад 160. Завдяки цьому ми зможемо збільшити посівні площі під озимину вже цьогоріч», - розповідає керівник ТОВ «Хлібопродукт» Сергій Ліхно. 

З питань участі в держпрограмі з розмінування земель сільськогосподарського призначення аграрії Харківщини можуть звертатися до Центру координації протимінної діяльності при Харківській ОВА. 

«Торік завдяки діяльності центру вдалося провести близько 20 тендерів з розмінування. Наразі ми маємо 40 000 гектарів земель для нетехнічного обстеження. Їх ми розподіляємо між операторами протимінної діяльності. Заявки отримуємо практично щодня», - повідомляє координатор Центру координації протимінної діяльності при Харківській ОВА Данило Кислий.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

Фото без опису Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних