Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Тарілка здорового харчування

Дата: 15.10.2024 09:04
Кількість переглядів: 30

 

 

Фото без опису

Тарілка здорового харчування створена експертами Гарвардської школи громадського здоров’я. Це керівництво, яке подане у формі простої і зрозумілої інфографіки. Як вона виглядає? Уявіть розмір звичайної тарілки, якою щоденно ви користуєтеся. Візуально поділіть тарілку на чотири частини. Тепер подумки викладайте на неї продукти, які повинні бути в  щоденному раціоні, а саме:

  • Овочі та фрукти повинні займати половину тарілки. Щонайменше 400 г (тобто п’ять порцій) фруктів і овочів на день за винятком картоплі та інших крохмалистих коренеплодів.  Свіжі або заморожені, залежно від сезону та доступності у вашій місцевості. Включіть до цього об’єму й зелень. Зверніть увагу на українські суперфуди – буряк, гарбуз, яблука та груші. Забезпечте різноманітність їх кольору та виду.
  • Цільнозернові продукти – чверть тарілки: цільні й неочищені зернові – ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Макарони або паста з твердих сортів пшениці. Замість білого хліба треба обирати цільнозерновий.
  • Корисний білок – ще чверть тарілки. Риба, м’ясо, бобові, горіхи – здорові і різноманітні джерела білка. Їх можна додати в салат і вони добре поєднуються з овочами. Обмежте споживання червоного м’яса. Свіже нежирне м’ясо та птицю, наприклад, індичку, яловичину, курятину готуйте самостійно. Включайте до раціону рибу – тріску, хек та не забувайте урізноманітнювати їх білком рослинного походження, такими як сочевиця, горох, нут, квасоля. Серед продуктів з вмістом білків будуть й молочні продукти, тому не завадить несолодкий білий йогурт, знежирений сир.

Надавайте перевагу  рослинним оліям, а не тваринним жирам. Використовуйте рослинні олії   в помірній кількості. Обирайте такі корисні  олії,  як оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші. Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі транс-жири.

Пийте воду, несолодку каву або чай, узвари. Відмовтеся від солодких напоїв, обмежте споживання соку до маленької склянки на день. Споживайте не більше однієї або двох порцій молока і молочних продуктів на день.

Будьте активні. Червоний чоловічок, який «біжить» уздовж Тарілки здорового харчування – це нагадування, що фізична активність також дуже важлива для контролю ваги.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних