Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт про результати громадського обговорення проєктів розпоряджень Великобурлуцької селищної військової адміністрації Куп’янського району Харківської області щодо припинення закладів освіти Великобурлуцької територіальної громади шляхом їх ліквідаці

Дата: 01.05.2024 08:42
Кількість переглядів: 49

 Фото без опису

З метою забезпечення гласності, відкритості та прозорості діяльності, врахування громадської думки під час прийняття важливих рішень для територіальної громади, на виконання розпорядження начальника Великобурлуцької селищної військової адміністрації від 28.04.2023 року№85/ОД «Про організацію та проведення громадського обговорення щодо припинення окремих навчальних закладів Великобурлуцької селищної ради», відповідно до Положення про громадські слухання у Великобурлуцькій територіальній громаді, затвердженого рішенням 16 позачергової сесії 8 скликання від 10 серпня 2021 року №1815- 8 зі змінами, на офіційному вебсайті Великобурлуцької селищної ради і офіційному вебсайті Управління освіти, культури та спорту було розміщене інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення наступних проєктів рішень:

  • Про припинення юридичної особи Комунального закладу «Катеринівський ліцей Великобурлуцької селищної ради» шляхом ліквідації (код ЄДРПОУ 25792864);
  • Про припинення юридичної особи Комунального закладу «Новоолександрівський ліцей Великобурлуцької селищної ради» шляхом ліквідації (код ЄДРПОУ 25792841);
  • Про припинення юридичної особи Комунального закладу «Хатнянський ліцей Великобурлуцької селищної ради» шляхом ліквідації (код ЄДРПОУ 25792924)

 

Організатор громадського обговорення – Управління освіти, культури та спорту Великобурлуцької селищної ради (далі – Управління).

 

Громадські обговорення тривали 1 рік (з 01.05.2023р. по 30.04.2023р.)

До участі в обговоренні запрошувались мешканці Великобурлуцької територіальної громади

 

Формат проведення громадського обговорення.

  У зв’язку з введенням воєнного стану на території України, з метою збереження життя та здоров’я людей, обговорення було проведене із використанням засобів електронного та поштового зв’язку. Пропозиції та зауваження приймалися (із зазначенням особи та контактної інформації заявника) у письмовій формі на поштову адресу 62602, вул. Центральна, 21, смт. Великий Бурлук, на електронну адресу viddilosvkulsport@gmail.com та по телефону +38 (095) 209 01 19. Анонімні пропозиції та звернення, а також пропозиції, розповсюджені через соціальні мережі, не розглядались.

  На вказану адресу надійшли звернення від колективу
КЗ «Катеринівський ліцей Великобурлуцької селищної ради» та мешканців с.Катеринівка з проханням не ліквідовувати навчальний заклад.

Інших пропозицій не надходило.   

 

 Вказані звернення були уважно розглянуті, заявникам були надані відповіді у встановлений законодавством термін з відповідним обґрунтуванням (надано економічне обґрунтування та роз'яснено законодавчі основи відповідних рішень).

  Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України (ст.19 Конституції України).

  Відповідно п.30 ч.1 ст.26, ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 32 «Про повну загальну середню освіту»:

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання закладу загальної середньої освіти приймає його засновник.

2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

3. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

4. Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

  Мережа закладів освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства.

  Враховуючи вищевказані положення, оптимальне функціонування мережі закладів освіти повинно виходити з об’єктивно існуючого запиту на освітні послуги.

  Відповідно до вимог діючого законодавства наповнюваність класів не може бути меншою 5 учнів. У випадку, коли дітей менше, вони переводяться на індивідуальну форму навчання, що значно знижує якість надання і отримання освітніх послуг.

  Аналіз демографічної ситуації в населених пунктах, де розміщені вище вказані заклади, показує, що у наступні 5 років кількість учнів у них значно зменшиться. В перспективі у закладах практично не буде класів з наповнюваністю 5 учнів. Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навичок спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні. У випадку навчання на індивідуальній формі діти будуть позбавлені таких можливостей. Внаслідок зменшення кількості дітей зросте вартість утримання закладу освіти, в тому числі за рахунок зростання ринкових цін на енергоносії (електричну енергію, природний газ).

  У разі прийняття рішення про ліквідацію закладу, школярі будуть забезпечені безкоштовним підвезенням (з дотриманням всіх вимог щодо безпеки) до найближчого закладу освіти.

  Крім того будівлі КЗ «Хатнянський ліцей» та КЗ «Катеринівський» ліцей зазнали значних пошкоджень внаслідок ворожих обстрілів.

 

  На виконання Закону України «Про правовий режим воєнного стану» Указом Президента України від 01.10.2022 року  №680/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Харківській області» утворено Великобурлуцьку селищну військову адміністрацію Куп’янського району Харківської області.

 Розпорядженням Президента України від 04.10.2022 №233/2022-рп «Про призначення В.Терещенка начальником Великобурлуцької селищної військової адміністрації Куп’янського району Харківської області» призначено ТЕРЕЩЕНКА Віктора Миколайовича начальником Великобурлуцької селищної військової адміністрації Куп’янського району Харківської області.

  Відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» військові адміністрації у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України «Про оборону України», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про критичну інфраструктуру та іншими нормативно-правовими актами. Повноваження військових адміністрацій здійснюються ними в порядку, визначеному законами України для здійснення повноважень відповідних місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про правовий режим воєнного стану».

 Згідно Закону України «Про правовий режим воєнного стану» військові адміністрації населених пунктів на відповідній території здійснюють повноваження із здійснення управління майном, яке перебуває у комунальній власності відповідної територіальної громади (крім вирішення питань відчуження, у тому числі і шляхом приватизації комунального майна та надання комунального майна в оренду на строк понад один рік), управління закладами освіти, установами освіти, які належать територіальним громадам або передані їм.

  Начальник військової адміністрації видає накази та розпорядження у межах своїх повноважень, які мають таку ж юридичну силу, що і рішення відповідної ради.

 За результатами громадського обговорення та розгляду звернень, а також враховуючи утворення на території Великобурлуцької селищної територіальної громади військової адміністрації, Управлінням освіти, культури та спорту направлено на розгляд начальника Великобурлуцької селищної військової адміністрації проєкти наступних рішень:

  • Про припинення юридичної особи Комунального закладу «Катеринівський ліцей Великобурлуцької селищної ради» шляхом ліквідації (код ЄДРПОУ 25792864);
  • Про припинення юридичної особи Комунального закладу «Новоолександрівський ліцей Великобурлуцької селищної ради» шляхом ліквідації (код ЄДРПОУ 25792841);
  • Про припинення юридичної особи Комунального закладу «Хатнянський ліцей Великобурлуцької селищної ради» шляхом ліквідації (код ЄДРПОУ 25792924).

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних