Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

7 квітня 2024 року – Всесвітній день здоров’я

Дата: 10.04.2024 08:16
Кількість переглядів: 39

Фото без опису

Всесвітній день здоров’я відзначається щорічно 7 квітня в день створення в 1948 році Всесвітньої організації охорони здоров’я. Вже тоді глобальною ідеєю заходу була пропаганда здорового способу життя. ВООЗ підходить до цього питання з широких соціальних позицій: здоров’я – це не тільки відсутність хвороб та фізичних дефектів, а стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя.

         Мета Всесвітнього Дня здоров’я — привернути увагу до важливості дбати про своє здоров’я та вчасно реагувати на всі тривожні дзвіночки від організму.

Серйозною проблемою громадського здоров'я, не лише в Україні, але й в усьому світі,  є неінфекційні захворювання (НІЗ). В Україні НІЗ є причиною понад 80% усіх смертей з високим рівнем передчасної смерті та інвалідності. Передусім, це серцево-судинні захворювання, діабет, онкологічні хвороби, хронічні обструктивні захворювання легень.

Структура поширеності захворювань за класами хвороб у 2023 році:

 I місце - хвороби системи кровообігу: 29,99%, II – хвороби органів дихання: 16,12%, III – хвороби органів травлення: 9,19 %, ІV – хвороби сечостатевої системи 6,45%, V -  хвороби кістково-м’язової системи – 6,07%.

У 2023 році в Харківській області зареєстровано майже 1 000 випадків туберкульозу, що у двічі більше ніж за 12 місяців 2022 року. Серед захворілих 22 дітей, 9 підлітків та 7 медичних працівників. Переважна більшість - мають бактеріовиділення (74%).

У Харківській області на обліку перебуває 92,25 тис. онкохворих. В 2023 році, в зв’язку з військовою агресією російської федерації та масовою евакуацією населення, було зареєстровано тільки 3,67 тис. нових випадків захворювання на рак, це менше ніж у 2021 році (8,67 тис.). Щороку від раку в області помирали біля 4,7 – 4,9 тис. осіб, в 2023 році надійшла інформація про смерть лише 1,02 тис. хворих. Структура смертності не змінилася: найчастіше помирали від раку легенів. Друге місце за причиною смерті серед жителів Харківщини посідає рак товстої кишки, на третьому місці – рак грудей, на четвертому - рак шлунку.

 Крім очевидних захворювань, війна сильно вплинула на психічне здоров’я населення, тому щодня з’являється все більше людей з виявленням психічного розладу. У Харківській області у 2023 році зареєстровано розладів психіки і поведінки серед всього населення 107315 випадків проти 109964 у 2022 р.

Здоров'я залежить від багатьох чинників: більше ніж на 50% воно обумовлено способом життя людини, близько 40% — соціальними й природними умовами життя, 10% становить спадковість.

Повномасштабна війна змінила життя людей. Багатьом може здаватися, що піклування про власний добробут і стан здоров’я не на часі або не має сенсу. Проте, це вкрай хибна думка. Наш спосіб життя великою мірою може впливати на виникнення тих чи інших хвороб, як-от цукрового діабету 2 типу, онкологічних захворювань, серцево-судинних захворювань та інших.  

Турбота про своє здоров’я – це комплексний процес, що охоплює фізичний, психічний та емоційний аспекти. Звісно, рівень доступності та стан системи охорони здоровʼя в країні мають значний вплив на здоровʼя людини та суспільства.  Однак, спосіб життя є основним фактором, що впливає на здровʼя. Здоровий спосіб життя - це розумне використання свого життєвого потенціалу.

Кроки, які ви можете зробити вже зараз, аби зміцнити своє здоров'я:

  1. Не забувайте про профілактичний скринінг. Запишіться на огляд до сімейного лікаря та попіклуйтеся про проходження усіх важливих скринінгів (як-от на рак молочної залози або колоректальний рак тощо). Також на сайті ЦГЗ ви можете пройти онлайн-тест на оцінку ризиків розвитку цукрового діабету 2 типу, а результат – показати своєму лікарю, який надасть вам відповідні рекомендації. 
  1. Пам’ятайте, що вакцинація рятує життя. Перевірте, чи у вас та ваших дітей є всі щеплення відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень та отримайте бустерну дозу вакцини від COVID-19. 
  1. Кидайте курити та захищайте своє право бездимне середовище. Куріння навіть однієї сигарети на день може призвести до виникнення онкологічних захворювань. Куріння будь-яких тютюнових виробів шкодить організму незалежно від дози.  На сайті ЦГЗ ви можете подати скаргу про порушення антитютюнового законодавства.
  1. Не вживайте алкоголь.  Алкоголь сприяє розвитку низці неінфекційних хвороб (цукровий діабет 2 типу, високий кров'яний тиск, пошкодження печінки тощо). Поговоріть зі своїм сімейним лікарем про шкоду вживання спиртних напоїв та як вам убезпечити себе від негативних наслідків.
  1. Приділяйте час фізичній активності. Щоби фізичні вправи принесли задоволення та зміцнили ваше здоров’я, оберіть вид активності, який до вподоби саме вам: біг, прогулянка на свіжому повітрі, йога, танці тощо. Головне, щоби такі заняття були регулярними.
  1. Харчуйтеся здорово. Почніть використовувати тарілку здорового харчування для формування щоденного меню. Споживайте достатню кількість фруктів та овочів на день, не перебільшуйте норму солі: 5 г, а цукру: 50 г на день, вживайте достатню кількість рідини. 
  1. Кохайтеся, але не забувайте про безпеку. Використовуйте бар’єрну контрацепцію (чоловічі або жіночі презервативи) як спосіб захиститися від інфікування ВІЛ при контакті з біологічними рідинами, як-от сперма, або при мікротріщинах, які можуть виникати під час статевого акту.

Кожен з нас робить щоденно важливо роботу для України. Тож, давайте будемо здоровими, адже наша обачність і турбота про себе здатна врятувати життя. 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних