Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги власників земельних ділянок приватної власності

Дата: 09.04.2024 10:20
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

    З метою виконання Указу Президента України від 22.07.2019 року № 542/2019 «Про заходи щодо протидії рейдерству», Головне управління Держгеокадастру у Харківській області звертає увагу громадян, підприємств, установ та організацій області на необхідність внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року та посвідчене відповідними державними актами та договорами оренди.

  Земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими. У разі, якщо відомості про зазначені земельні ділянки в електронному вигляді не внесені до Державного земельного кадастру і не відображені на публічній кадастровій карті, їх державна реєстрація з присвоєнням кадастрового номера здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності).

  Внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки дасть змогу забезпечити належний захист державою суб’єктів права власності і господарювання, ефективної протидії протиправному позбавленню власників їх прав, створення сприятливих умов для ведення бізнесу.

  Отже, рекомендуємо власникам земельних ділянок приватної власності, землекористувачам земель державної та комунальної форм власності для захисту своїх прав на землю та для оперативного користування відомостями з різних потреб звернутися з документами із землеустрою до Центрів надання адміністративних послуг по місцю знаходження земельної ділянки, для внесення відомостей про земельну ділянку до Державного земельного кадастру.

До уваги власників сертифікатів на право на земельну частку (пай)

До 1 січня 2025 року власники сертифікатів на право на земельну частку (пай) або його спадкоємці повинні оформити право власності на земельну ділянку. У разі не оформлення в зазначені строки право власності на земельну ділянку власник такого сертифікату вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.
     Внесеними змінами до статті 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», (далі — Закон) було визначено поняття «незатребувана земельна частка (пай)» до яких відносять земельні частки (паї), на які було видано свідоцтва (сертифікати), але вони не були виділені в натурі (на місцевості), відповідно до нового законодавства. Власник такого сертифіката має право володіти та користуватися своїм паєм. Так як сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки (а не право на саму ділянку), то цей документ не визначає меж земельної ділянки, а вказує лише його площу в умовних кадастрових гектарах і вартість (у гривнях).
Закон, визначає організаційні та правові засади виділення власникам земельних часток (паїв) земельних ділянок у натурі (на місцевості) із земель, що належали колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам на праві колективної власності.
     Отже, для оформлення права власності на земельну ділянку (пай), громадянам необхідно здійснити такі дії:
     1. Звернутися до ЦНАПу з заявою встановленого зразка для надання дозволу на розробку проектної документації із землеустрою.
     2. До заяви необхідно додати: копію сертифікату на земельну частку (пай), зокрема свідоцтво про право на спадщину за заповітом, рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).
     3. Після отримання рішення місцевої ради необхідно звернутися до землевпорядної організації для розробки проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
     4. По завершенню розробки вказаної проектної документації потрібно зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі (ДЗК) з присвоєнням їй кадастрового номеру. За результатами реєстрації видається Витяг з Державного земельного кадастру.
     5. Після отримання Витягу з Державного земельного кадастру необхідно звернутися до ЦНАПу або його територіальних підрозділів, або до віддаленого робочого місця адміністратора з заявою встановленого зразка для затвердження проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для оформлення земельної ділянки у власність. Рішення сесії місцевої ради є підставою для реєстрації права власності на земельну ділянку у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
     6. Отже, після отримання рішення сесії місцевої ради про затвердження проектної документації та передачі земельної ділянки у власність, необхідно звернутись до державного реєстратора та здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку. За результатами реєстрації отримується Витяг про державну реєстрації права власності на нерухоме майно, а саме земельну ділянку(пай).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних