Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про дотримання заходів пожежної безпеки під час перебування у лісових масивах, лісосмугах, заплавах річок, на торфовищах, сільськогосподарських угіддях, присадибних ділянках та недопущення спалювання стерні, сміття та залишків рослинності

Дата: 02.04.2024 11:24
Кількість переглядів: 51

  У пожежонебезпечний період року вогнеборці щодня ліквідовують пожежі у природних екосистемах. У більшості випадків причиною загорянь стає елементарна людська недбалість. Зупинити вогонь, що набрав сили, буває  дуже непросто.

 У зв’язку з настанням пожежонебезпечного періоду виконавчий комітет Великобурлуцької селищної  ради звертається до населення громади з проханням  щодо недопущення   випалювання  сухої  природної  рослинності та дотримання необхідних правил поведінки під час перебування у лісових масивах, природних екосистемах тощо. 

    Випалювання стерні суттєво впливає на рівень забруднення повітря, створює загрозу для людей та призводить до некерованих пожеж. В результаті чого, такі пожежі можуть привести до займання будинків, машин, лінії електропередач, газопроводів з фатальними наслідками.

   Якщо ви, перебуваючи на відпочинку в лісовому масиві, помітили загоряння, дійте згідно з рекомендаціями.

Дії при виявленні пожежі в лісі:

  • Не панікуйте та не тікайте від полум’я, що швидко наближається у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову й обличчя одягом.
  • З небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напрямку розповсюдження вогню.
  • Вийшовши з осередку пожежі, повідомте місцеві органи влади та аварійно-рятувальну службу за телефоном „101” про місце, розміри та характер пожежі.
  • Якщо втекти немає можливості, вийдіть на відкриту місцевість або увійдіть у водойму; дихайте через змочену тканину якомога ближче наблизившись до землі, повідомте про своє місцезнаходження рятувальні служби.

Як гасити пожежу в лісі:

   Гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, збиваючи його гілками листяних порід, водою, землею, затоптуючи ногами. Будьте обережні поблизу великих дерев – вони можуть падати.

   Під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг, просік, не випускайте з поля зору інших учасників гасіння пожежі, підтримуючи з ними зв’язок за допомогою голосу.

   Особливо будьте обережними в місцях горіння торфовищ, враховуючи, що там можуть утворюватися глибокі пустоти. Пересувайтеся, за можливості, перевіряючи палицею глибину вигорілого шару торфу.

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час відпочинку в лісі.

  Проводячи дозвілля у лісовій та парковій зоні, не забувайте дотримуватися вимог пожежної безпеки.

  При розведенні багаття необхідно розчистити місце, а після відпочинку- обов’язково загасити його та засипати землею (чи залити водою).

Слід пам’ятати:

  забороняється розводити багаття ближче ніж за 50 метрів до хвойного та за 25 метрів до листяного лісу. Розведене вогнище не можна залишати без нагляду. Місце відпочинку після себе потрібно прибрати, адже залишені на сонячній галявині пляшки чи уламки скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи.

 У разі, якщо у лісі виникло загорання, відразу необхідно зателефонувати за номером: 101.

 У спекотну погоду в лісі категорично забороняється розводити багаття та засмічувати територію, це стосується і недопалків, які також можуть спровокувати пожежу.

 

Увага! Недбале та легковажне відношення до протипожежних заходів може спровокувати значні матеріальні збитки та нанести шкоду життю і здоров’ю людей.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних