Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

3 лютого виповнюється 81-а річниця визволення Великобурлуччини від нацистських загарбників в роки Другої світової війни

Дата: 03.02.2024 12:25
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Шановні жителі Великобурлуцької громади!

Сьогодні, 3 лютого, виповнюється 81-а річниця визволення Великобурлуччини від нацистських загарбників в роки Другої світової війни!

У цей день низько схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, хто вісім десятиліть тому віддав власне життя в жорстокій битві за свободу. Висловлюємо слова глибокої вдячності ветеранам Другої світової війни, тим, хто героїчно боронив  рідну землю зі зброєю в руках та самовіддано працював у тилу, хто загинув, визволяючи наш рідний край  від нацистських окупантів. Честь і шана визволителям рідної землі. Їх мужність і патріотизм зберігається в нових поколіннях українського народу. 

Зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з підступним агресором. Сьогодні це путінська росія, яка посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність.

Як і у середині минулого століття ми захищаємо свою землю від агресора-окупанта, що дає нам додаткових сил і право на відчайдушний спротив. Перемога у цій війні означає для нас вільне життя у своєму власному домі за своїми власними правилами. Ми ніколи не були загарбниками, тому правда і сила на нашому боці. Віримо у ЗСУ і підтримуємо наших відважних захисників!

Слава Україні!

 

Історична довідка (за матеріалами книг К.О. Оковитої «Великобурлуччина (сторінки історії)» та «Ратоборці землі бурлуцької»)

З кінця червня 1942 року до лютого 1943 року територія Великобурлуцького району перебувала була під повною окупацією нацистських загарбників. Після розгрому німецьких військ під Сталінградом почалося масове вигнання окупантів з нашої землі.

Першими на Великобурлуччині 2 лютого 1943 року воїнами 405 окремої протитанкової дивізій, 175 запасного стрілецького полку, 6-го механізованого корпусу, 555 стрілецького полку були звільнені від загарбника села Григорівка, Катеринівка, Шипувате, Андріївка, Рогозянка.

3 лютого 1943 року, розвиваючи наступ, військами 3-ї танкової армії було визволено центр селища Великий Бурлук і село Заміст. Протягом ще п’ятьох діб тяжкі кровопролитні бої тривали за Червону школу на Осіянській горі, в результаті яких воїнам однієї з частин 303-ї стрілецької дивізії вдалося вибити німців та оволодіти висотами села Горяне.

До 8-го лютого 1943 року включно продовжувалися напружені бої за Великий Бурлук, Гогіне, Приколотне, Пролетарку, Підсереднє. Оволодівши ними війська Радянської Армії перейшли у наступ на всьому Чугуївському напрямі, рушили на Харків.

Наприкінці лютого 1943 року територія колишнього Великобурлуцького району була повністю звільнена від нацистських військ.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних