Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Короновірусна інфекція та вакцинація

Дата: 03.11.2023 13:22
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

Короновірусна інфекція стала відома в 2019 році, коли вірус у перше був виявлений під час розслідування спалаху в місті Ухань (Китай). Наразі фіксується значно менше випадків захворювань на тяжку форму SARS-CoV-2, або 2019-nCoV. Але все одно люди хворіють. Особливо небезпечний цей вірус для вразливих груп населення.

 

Як можна заразитись? Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом: коли інфікована людина кашляє, чхає чи просто розмовляє з вами з близької відстані (менше 1,5 м).

Основна форма профілактики тяжких форм захворювань на короновірусну інфекцію – це вакцинація.

 

За яким графіком вакцинуються від COVID-19 дорослі?
Первинний курс вакцинації може складається з:

  • двох доз м-РНК вакцини Comirnaty від Pfizer, введених з мінімальним інтервалом 21 день.      

За 5 місяців від первинного курсу всім пацієнтам віком 18+ можна провести бустерне щеплення вакциною Comirnaty від Pfizer. За 4 місяці від першої бустерної дози всі пацієнти віком 18+ можуть отримати другу бустерну дозу.  В першу чергу друге бустерне щеплення мають отримати групи медичного ризику.

 

Чи рекомендоване наразі дорослим третє бустерне щеплення проти COVID-19?

Міністерство охорони здоров’я України оновило рекомендації з вакцинації проти COVID-19, затвердивши Наказом МОЗ України від 27.09.2023 № 1700 «Про введення в дію підпункту 1.1 пункту 1 Рішення оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації від 15 вересня 2023 року» позиції Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) № 04-09/2023-1, 04-09/2023-2, 04-09/2023-3. Згідно цих рекомендацій, третє бустерне щеплення в першу чергу можуть отримати групи, що мають найвищий ризик смерті від COVID-19 (літні люди понад 60 років, дорослі віком до 60 років з серйозними супутніми захворюваннями чи важкою формою ожиріння), інші групи медичного ризику (імуноскомпроментовані дорослі, підлітки та діти від 6 місяців, вагітні, медичні працівники). Представники інших груп населення можуть отримати третій бустер за власним бажанням та за умови наявності достатньої кількості доз вакцини для щеплення пріорітетних груп.  Інтервал до введення додаткової бустерної дози має складати щонайменше 6 місяців від введення попередньої бустерної дози.

Діти 5-17років вакцинуються тільки вакциною  Comirnaty.

 

Кому в першу чергу необхідно вакцинуватись від коронавірусної інфекції?

  • особам віком понад 60 років;
  •  особам, які проживають у закладах догляду за літніми людьми та пацієнтами з інвалідністю;
  •  особам з імуносупресією;
  • особам віком 18-59 років з медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19.

Повний курс вакцинації на 41% знижує ризик інсульту та інфаркту після COVID-19.

За інформацією адміністрації КНП «Великобурлуцький Центр ПМСД», з початку 2023 року на території Великобурлуцької селищної територіальної громади та Вільхуватської сільської територіальної громади захворіло на COVID-19 80 осіб. За останній тиждень захворіло 5 осіб, госпіталізовано в інфекційну лікарню 2 особи.

Шановні великобурлучани! Адміністрація КНП «Великобурлуцький Центр ПМСД» пропонує всім бажаючим зробити щеплення від COVID-19 звернутися до свого сімейного лікаря або записатися за телефоном 0575252667 (статистичний відділ). В Центрі наявна вакцина Comirnaty від Pfizer (м-РНК вакцина).

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних