Профілактика захворювань на дизентерію або шигельоз
Куп’янським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області постійно проводяться роз’яснення серед населення Куп’янського району та наголошується на необхідності профілактики гострих кишкових інфекцій. Особливої актуальності ці інфекції набувають влітку та в теплий період року. Однією з таких інфекцій – є дизентерія або шигельоз. Це інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella. Передається фекально-оральним шляхом, характеризується переважним ураженням товстої кишки, виникненням гарячки, діареї з домішками слизу, крові та гною.
Найбільшу сприйнятливість до шигельозу мають діти віком від 6 місяців до 5 років. Захворюваність серед дітей в середньому у 4 рази вища, ніж у дорослих.
За даними ДУ «Харківський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» у порівнянні з минулим роком за 6 місяців 2023 на території Харківської області відмічається зростання захворюваності дизентерією більш ніж на 82%.
Збудник, як правило, передається від людини, що хворіє на шигельоз, а також через воду, харчові продукти, контактно-побутовим шляхом.
Для профілактики шигельозу важливо дотримуватися простих і доступних кожному правил:
Ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та її вживанням, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
Перед споживанням овочів, зелені, фруктів та ягід необхідно добре помити їх питною водою, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково обдати окропом;
Для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду, або воду з централізованих джерел водопостачання;
Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
При купівлі харчових продуктів у торговій мережі звертати увагу та терміни та умови їх зберігання, дотримуватись їх;
Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
Дотримуватись правил приготування страв;
М’ясні, молочні та інші продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, достатня термічна обробка знищує збудників;
Захищати харчові продукти від випадкового забруднення, зберігати в упаковці;
Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Пам’ятайте що попередити виникнення захворювання на кишкові інфекції краще, ніж його лікувати.