Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика захворювань на дизентерію або шигельоз

Дата: 02.08.2023 11:49
Кількість переглядів: 146

Фото без опису

Куп’янським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області постійно проводяться роз’яснення серед населення  Куп’янського району та наголошується на необхідності профілактики гострих кишкових інфекцій.  Особливої актуальності ці інфекції набувають влітку та в теплий період року. Однією з таких інфекцій – є дизентерія або шигельоз. Це інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella. Передається фекально-оральним шляхом, характеризується переважним ураженням товстої кишки, виникненням гарячки, діареї з домішками слизу, крові та гною.

Найбільшу сприйнятливість до шигельозу мають діти віком від 6 місяців до 5 років. Захворюваність серед дітей в середньому у 4 рази вища, ніж у дорослих.

За даними ДУ «Харківський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» у порівнянні з минулим роком за 6 місяців 2023 на території Харківської області відмічається зростання захворюваності дизентерією більш ніж на 82%.

Збудник, як правило, передається від людини, що хворіє на шигельоз, а також через воду, харчові продукти, контактно-побутовим шляхом.

Для профілактики шигельозу важливо дотримуватися простих і доступних кожному правил:

Ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та її вживанням, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

Перед споживанням овочів, зелені, фруктів та ягід необхідно добре помити їх питною водою, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково обдати окропом;

Для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду, або воду з централізованих джерел водопостачання;

Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;

При купівлі харчових продуктів у торговій мережі звертати увагу та терміни та умови їх зберігання, дотримуватись їх;

Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

Дотримуватись правил приготування страв;

М’ясні, молочні та інші продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, достатня термічна обробка знищує збудників;

Захищати харчові продукти від випадкового забруднення, зберігати в упаковці;

Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Пам’ятайте що попередити виникнення захворювання на кишкові інфекції краще, ніж його лікувати.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних