Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Харківській області можна отримати психологічну допомогу в майже 40 лікарнях первинної ланки

Дата: 07.07.2023 10:40
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

Під час повномасштабного вторгнення рф у людей зріс рівень стресу. Відновити своє ментальне здоров'я українцям можуть допомогти сімейні лікарі та терапевти.

Питання покращення психічного здоров’я населення обговорили 6 липня під час семінару «Всеукраїнська програма ментального здоровʼя: регіональна координація», що був організований Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України.

«Майже півтора року ми знаходимося в стані повномасштабної війни. Її вплив відчуває кожен. Як ми знаємо, поширеність психічних розладів в таких умовах зростає вдвічі. На сьогодні великою проблемою є стигма, яка оточує тему психічних порушень. Часто це стає перешкодою для своєчасного звернення по допомогу. Йдеться не лише про стигму серед пацієнтів, але і про стигму серед тих, чия робота полягає у впровадженні послуг з психічного здоров’я. Стигма – це бар’єр. Його потрібно руйнувати. Саме для цього, серед іншого, запущена комунікаційна кампанія «Ти як?» в межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя за ініціативою Олени Зеленської, яку ми активно підтримуємо. Дуже важливим є масштабування програми на всю Україну», – зазначив Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Міністр підкреслив, що критично важливо, аби послуги у сфері психічного здоровʼя були доступними для тих, хто їх потребує. Для вирішення цього питання за підтримки міжнародних партнерів був запущений навчальний курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP». Сертифікати про його успішне завершення вже отримали 270 лікарів Харківщини.

У Харківській області отримати психологічну допомогу можна у 37 лікарнях первинної ланки та 2 ФОП. Вони уклали договори про медичне обслуговування населення за пакетом 51 «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» в межах програми медичних гарантій.

Також презентовано онлайн-мапу медзакладів, де можна отримати психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров'я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних