Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як захистити себе у випадку домашнього насильства: пояснюють юристи системи безоплатної правової допомоги

Дата: 24.05.2023 14:40
Кількість переглядів: 90

Фото без опису

У ситуацію, коли власний дім стає небезпечним місцем, щороку потрапляють тисячі українців. Лише у 2022 році Нацполіція зафіксувала понад 250 тис. Звернень щодо домашнього насильства. Вочевидь, це не повна статистика, адже чимало постраждалих замовчують свою проблему. Та важливо знати, що поруч є ті, хто можуть допомогти захиститися від кривдника.

Система безоплатної правової допомоги (БПД) забезпечує допомогу юристів та залучення адвокатів. Це – мережа бюро (офісів) правової допомоги по всій Україні та дистанційні сервіси отримання правових послуг. У системі БПД працюють досвідчені юристи, які надають консультації, можуть допомогти з підготовкою документів, складанням заяв до правоохоронних органів. За потреби, для представництва інтересів постраждалих у суді можуть залучатися адвокати, ця послуга також буде безоплатною. А партнерські установи системи БПД можуть надати психологічний супровід.

 

Як захистити себе у випадку домашнього насильства з допомогою юристів

 

  • Зателефонуйте до контактного центру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 або зверніться до найближчого бюро https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 

  • Юристи пояснять, що робити, аби захиститись та підкажуть, як діяти, коли поліція не допомагає. А також допоможуть зібрати докази та скласти заяви до поліції та органів опіки.

 

  • У разі потреби вам можуть призначити адвоката, послуги якого будуть безоплатні.

 

 

Що робитиме адвокат/юрист, призначений системою БПД

  • Представлятиме ваші інтереси в суді чи інших державних органах
  • Допоможе скласти необхідні документи: заяву на видачу обмежувального припису, заяви на відшкодування матеріальної/моральної шкоди, заяву до суду про бездіяльність слідчого тощо
  • Допомогти отримати направлення до шелтера/притулку для постраждалих від домашнього насильства  

Як можна покарати кривдника та захистити себе, розповідає начальниця відділу з питань гендерної політики, запобігання та протидії домашньому насильству Координаційного центру з надання правової допомоги Діана Бабаян:

«Перше, що варто зробити, щоб притягнути кривдника до відповідальності – це повідомити про скоєне правоохоронні органи. Також варто звернутися до юристів і психологів для фахового супроводу. Наступним кроком для захисту від подальшої агресії кривдника може бути отримання обмежувального припису. Суд може видати його за результатом розгляду заяви, навіть без визнання кривдника винним у вчиненні домашнього насильства. У разі невиконання обмежувального припису кривдника можна притягнути до кримінальної відповідальності — арешту на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до двох років».

Обмежувальний припис видає суд за результатом розгляду відповідної заяви, строком від 1 до 6 місяців, з можливістю продовження його дії. Права кривдника на цей період обмежуються, це може бути:

  • заборона перебувати в місці спільного проживання;
  • усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом спільної власності;
  • заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;
  • заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу;
  • заборона писати, телефонувати тощо.

Усі ці заходи вживаються для того, щоб убезпечити постраждалих.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних