Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що робити під час повітряної тривоги якщо ви вдома, в транспорті або на вулиці та як вберегти себе, якщо опинилися неподалік вибуху або чуєте свист ракет

Дата: 12.05.2023 10:59
Кількість переглядів: 303

У поліції та надзвичайники закликають щоразу, коли чуєте сирену, негайно направлятися в найближчі укриття та перебувати там до сигналу "Відбій повітряної тривоги!". Особливо наголошують не знаходитися під час повітряної тривоги у місцях масового скупчення людей!

Розповідаємо основні правила як вберегти себе якщо обстріл все ж застане вас на вулиці або ж не буде можливості добратися до укриття.

 

Якщо обстріл застав на вулиці

Якщо лунає “Повітряна тривога” і ви знаходитесь неподалік бомбосховища чи укриття — негайно йдіть туди, а не стійте на вулиці. В укритті слід залишатися ще мінімум 10 хвилин після завершення обстрілу, адже існує загроза його відновлення.

Якщо ж під час ракетного обстрілу ви залишились на вулиці, то негайно (2-3 секунди) слід діяти так:

  • впасти на землю, закрити руками або предметами голову, закрити долонями вуха та відкрити рот. Це має врятувати від контузії. Перший обстріл варто перечекати лежачи, а тоді швидко заховатися в безпечному заглибленому приміщенні.
  • не можна перебувати у під'їздах під арками та у підвалах панельних будинків, під стінами будинків із легких конструкцій. Не можна ховатися біля предметів, що можуть вибухнути чи впасти на вас.
  • шукайте заглиблення - підземні переходи, укриття, траншея, яма, широка труба водостоку під дорогою, високий бордюр, каналізаційний люк, траншея чи канава (подібна до окопу) завглибшки 1-2 метри — все це підійде для вашого тимчасового укриття.

 

Якщо обстріл застав у транспорті

  • у маршрутці, тролейбусі, автобусі чи машині – слід негайно зупинити транспорт, відбігти від дороги в напрямку від будівель та споруд та залягти на землю. Тут правила такі, як і під час вуличного обстрілу — вуха закриваємо, голову прикриваємо, рот відкриваємо

 

  • добираючись до безпечного місця, обов’язково дивіться під ноги. Не піднімайте з землі незнайомі вам предмети чи речі.

 

  • не приступайте до розбору завалів від ракет самостійно, краще зачекайте надзвичайників та зателефонуйте на “102”.

 

Якщо обстріл застав удома

  • перед тим, як залунають сирени — подбайте про власну безпеку. Виберіть місце за 2 стінами або ж у ванній кімнаті чи коридорі. Облаштуйте своє “укриття” заздалегідь.

 

  • виберіть місце в кутку чи неподалік від виходу для того, аби миттєво залишити будинок у випадку попадання снаряда. 

 

  • сховайтесь у підвалі або іншому заглибленому укритті, між опорними стінами.

 

  • не забувайте правило “двох стін”. Перша стіна візьме на себе силу вибуху, а друга — уламки від удару. Тому ховатися безпечно у місці, яке розташоване за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це тамбур, коридор або передпокій

 

  • якщо виникла пожежа чи пошкодження будинку, негайно телефонуйте на “101”. Вкажіть вашу точну адресу, поверх, квартиру. І за можливості вийдіть у безпечне місце.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.