Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що робити під час повітряної тривоги якщо ви вдома, в транспорті або на вулиці та як вберегти себе, якщо опинилися неподалік вибуху або чуєте свист ракет

Дата: 12.05.2023 10:59
Кількість переглядів: 404

Фото без опису

У поліції та надзвичайники закликають щоразу, коли чуєте сирену, негайно направлятися в найближчі укриття та перебувати там до сигналу "Відбій повітряної тривоги!". Особливо наголошують не знаходитися під час повітряної тривоги у місцях масового скупчення людей!

Розповідаємо основні правила як вберегти себе якщо обстріл все ж застане вас на вулиці або ж не буде можливості добратися до укриття.

 

Якщо обстріл застав на вулиці

Якщо лунає “Повітряна тривога” і ви знаходитесь неподалік бомбосховища чи укриття — негайно йдіть туди, а не стійте на вулиці. В укритті слід залишатися ще мінімум 10 хвилин після завершення обстрілу, адже існує загроза його відновлення.

Якщо ж під час ракетного обстрілу ви залишились на вулиці, то негайно (2-3 секунди) слід діяти так:

  • впасти на землю, закрити руками або предметами голову, закрити долонями вуха та відкрити рот. Це має врятувати від контузії. Перший обстріл варто перечекати лежачи, а тоді швидко заховатися в безпечному заглибленому приміщенні.
  • не можна перебувати у під'їздах під арками та у підвалах панельних будинків, під стінами будинків із легких конструкцій. Не можна ховатися біля предметів, що можуть вибухнути чи впасти на вас.
  • шукайте заглиблення - підземні переходи, укриття, траншея, яма, широка труба водостоку під дорогою, високий бордюр, каналізаційний люк, траншея чи канава (подібна до окопу) завглибшки 1-2 метри — все це підійде для вашого тимчасового укриття.

 

Якщо обстріл застав у транспорті

  • у маршрутці, тролейбусі, автобусі чи машині – слід негайно зупинити транспорт, відбігти від дороги в напрямку від будівель та споруд та залягти на землю. Тут правила такі, як і під час вуличного обстрілу — вуха закриваємо, голову прикриваємо, рот відкриваємо

 

  • добираючись до безпечного місця, обов’язково дивіться під ноги. Не піднімайте з землі незнайомі вам предмети чи речі.

 

  • не приступайте до розбору завалів від ракет самостійно, краще зачекайте надзвичайників та зателефонуйте на “102”.

 

Якщо обстріл застав удома

  • перед тим, як залунають сирени — подбайте про власну безпеку. Виберіть місце за 2 стінами або ж у ванній кімнаті чи коридорі. Облаштуйте своє “укриття” заздалегідь.

 

  • виберіть місце в кутку чи неподалік від виходу для того, аби миттєво залишити будинок у випадку попадання снаряда. 

 

  • сховайтесь у підвалі або іншому заглибленому укритті, між опорними стінами.

 

  • не забувайте правило “двох стін”. Перша стіна візьме на себе силу вибуху, а друга — уламки від удару. Тому ховатися безпечно у місці, яке розташоване за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це тамбур, коридор або передпокій

 

  • якщо виникла пожежа чи пошкодження будинку, негайно телефонуйте на “101”. Вкажіть вашу точну адресу, поверх, квартиру. І за можливості вийдіть у безпечне місце.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних