Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мінімальне податкове зобов’язання: кого стосується і як обраховується

Дата: 17.02.2022 17:13
Кількість переглядів: 296

В.о. заступника начальника Головного управління ДПС у Харківській області Євген Огієнко надав коментар та роз’яснив, що таке  мінімальне податкове зобов’язання.

Так, посадовець розповів, що поняття мінімального податкового зобов’язання вводиться Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) - це мінімальна величина сплачених податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільгосппродукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

Виходячи з цього, кожна особа, яка володіє чи користується сільгоспугіддями, має сплатити за рік до бюджету певну мінімальну суму податку.

Тобто, рахуватимуть МПЗ усі юрособи та фізособи, як громадяни, так і ФОП, якщо вони володіють чи користуються сільгоспугіддями.

Виняток — власники сільгоспугідь, якщо вони передають землі у користування. Разом з цим існують певні виключення. Зокрема, не рахують МПЗ  щодо земельних ділянок дачних та садових кооперативів.

 

У рахунок сплати МПЗ враховується низка сплачених податків, зокрема, ПДФО, військовий збір, податок на прибуток, плата за землю,рентна плата за спецводокористуваня, єдиний податок.

 

Якщо за результатами року особа сплатила податків за рік менше, ніж МПЗ, то їй слід доплатити різницю між МПЗ і сумою таких податків у бюджет.

 

Розрахункова сума МПЗ визначається за формулами, встановленими статтею 381 Податкового кодексу України. Вона залежить від наявної нормативно грошової оцінки відповідної земельної ділянки або нормативно грошової оцінки 1 гектара ріллі по Автономній Республіці Крим або по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого Податковим кодексом України для справляння плати за землю; коефіцієнту та кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебувала у власності, оренді, користуванні на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

 

Юрособи і ФОП мають самостійно декларувати виконання чи невиконання МПЗ.

Громадянам рахувати МПЗ і порівнювати із розміром сплачених податків буде податкова служба шляхом направлення ППР до 1 липня року, наступного за звітним

 

Водночас Євген Огієнко підкреслив, що  відповідно до п. 64 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.