Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Підприємство проводитиме перевірку димових та вентиляційних каналів у населених пунктах громади

Дата: 18.01.2022 15:32
Кількість переглядів: 1092

В продовж опалювального сезону 2021-2022 року в Харкові та області сталось безліч нещасних випадків пожеж та отруєнь мешканців чадним газом, в тому числі були зафіксовані смертельні випадки при використанні газу в побуті.

Причинами отруєнь є:

  • несправність димових та вентиляційних каналів;
  • зруйновані оголовки каналів;
  • засмічення димоходів будівельним сміттям, листям та ін. Це призводить до відсутності тяги та створення зворотної тяги.

В період зниження температури, коли використання газу значно зростає,

газові господарства радять уважно ставитись до порад фахівців спеціалізованих організацій. При отруєнні чадним газом людина не відчуває запаху цього газу, але погіршується самопочуття (навіть до летального наслідку). Щоб вберегти себе, свою родину, сусідів i оточуючих від біди, необхідно використовувати лише справне газове обладнання та перевіряти наявність тяги в димоході i вентиляційному каналі.

Згідно з Правилами безпеки систем газопостачання (далі-ПБСГ), відповідальність за технічний стан i безпечну експлуатацію побутових газових приладів i апаратів, димових i вентиляційних каналів в будинках покладається на ïx власників(п.п. 3.3.ПБСГ)

Прочищення i перевірка димових i вентиляційних каналів у житлових будинках i квартирах згідно з п.6.1. ПБСГ виконуються організаціями, які мають підготовлений персонал, технічне оснащення i дозвіл(ліцензію) на проведення таких робіт від органу Держгірпромнагляду(Додаток 1,2). ПП «CMY 15» (м. Куп’янськ) е спеціалізованою організацією, яка згідно графіку, затвердженого Головою районної державної адміністрації, буде проводити роботи по перевірці димових та вентиляційних каналів в населених пунктах селищних (сільських) рад. Прочищення i перевірка димових та вентиляційних каналів оформляється актом, в якому зазначається ïx стан. Один примірник акта повинен передаватися до районної дільниці AT «Харківгаз»(п.п.б.8 ПБСГ).

У випадку виявлення несправних димових i вентиляційнпх каналів(або неперевірених та не прочищених у зв’язку з caмoуcyнeнням домовласників від відповідальності), а також непридатних до подальшої експлуатації представник організації, який виконує ïx перевірку, зобов’язаний попередити власника під розписку про заборону користування газовими приладами та апаратами, невідкладно направити газорозподільному підприємству акт перевірки технічного стану про непридатність димових та вентиляційних каналів для подальшого відключення газових приладів від системи газопостачання.(п.п.б.8 ПБСГ).

УВАГА!!!

Щоб не бути жертвами шахраїв при проведенні робіт по прочищенню i перевірці димових та вентиляційних каналів, представники підприємства, що проводить ці роботи повинні:

  • укласти з власником договір на проведення робіт;
  • провести прочищення i перевірку димового та вентиляційного каналу;

— надати акт перевірки та прочищення у 2-х примірниках на підпис домовласнику(1-для домовласника, 2-для відділення AT «Харківгаз»);

  • надати домовласнику квитанцію на сплату послуг в банківських установах(відділеннях Укрпошти) a6o при сплаті готівкою, надати домовласнику чек РРО (реєстратора розрахункових операцій), відповідно до Закону України № 265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» тобто, підприємства a6o ФОП(фізичні особи-підприємці) повинні виконувати ці умови при здійсненні будь-яких розрахункових операцій. Інші операції з готівкою заборонені!!!

Представники підприємства повинні мати при собі:

    • прилад (прибор) для перевірки тяги димоходу та вентиляційного каналу;
    • інструменти для прочищення димоходу та вентиляційного каналу

— свідоцтво, ліцензію та дозвіл на право проводити роботи з підвищеною небезпекою, а саме, з прочистки та перевірки димоходів та вентиляційних каналів (копія завірена мокрою печаткою);

    • посвідчень чистильників (пічників, не менше 2-х працівників) про проходження в навчальному центрі підготовки спеціалістів навчання та перевірки знань законодавчих актів з охорони праці, ПБСГ, ДБН;
    • копії посвідчень чистильників (пічників, не менше 2-х працівників) про проходження навчання та перевірку знань законодавчих актів з охорони праці при роботі на висоті.

Підстава:

«Правила безпеки систем газопостачання»;

      • ЗУ «Про охорону праці»;
      • Ст..34 Конституції України;
      • Ст..89 п.1 Цивільного кодексу України;
      • ЗУ   «Про   застосування  реєстраторів  розрахункових  операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.