Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Куп’янський районний сектор №1 філії Державної установи «Центр пробації» в Харківській області інформує

Дата: 29.10.2021 10:57
Кількість переглядів: 509

Відповідно до Закону України «Про пробацію» передбачено такий інструмент роботи із засудженими як пробаційні програми, які призначаються за рішенням суду особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням та передбачає комплекс заходів, спрямованих на корекцію соціальної поведінки або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити (програми психологічної корекції та програми соціальної адаптації, спрямовані на усунення негативних факторів, що впливали та можуть в подальшому впливати на поведінку правопорушника).

На підставі частини 3 статті 76 Кримінального кодексу України, на особу звільнену від відбування покарання з випробуванням судом може бути покладений обов’язок виконання заходів, передбачених пробаційною програмою.

Пробаційна програма – це система занять, які проводяться за визначеним графіком і мають на меті корекцію поведінки, яка суперечить прийнятим у суспільстві (громаді) нормам, а також формування соціально сприятливих змін особистості.

Відповідними наказами Міністерства юстиції України затверджено чотири пробаційні програми для повнолітніх і чотири для неповнолітніх суб’єктів пробації:

 

  • «ЗМІНА ПРОКРИМІНАЛЬНОГО МИСЛЕННЯ»
  • «ПОПЕРЕДЖЕННЯ ВЖИВАННЯ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН»
  • «ПОДОЛАННЯ АГРЕСИВНОЇ ПОВЕДІНКИ»
  • «ФОРМУВАННЯ ЖИТТЄВИХ НАВИЧОК»

 

Метою реалізації пробаційних програм є виправлення суб′єктів пробації, звільнених від відбування покарання з випробуванням та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

Реалізація кожної пробаційної програми забезпечується органами пробації та передбачає: складання графіка відвідування занять, при цьому дотримуючись певних правил поведінки, а також оцінки результатів та висновків про виконання пробаційної програми.

До реалізації пробаційної програми у порядку, визначеному законодавством, можуть залучатися установи, організації, незалежно від форми власності, об’єднання громадян, окремі громадяни, які можуть надавати послуги, необхідні для реалізації пробаційних програм.

При реалізації пробаційних програм щодо неповнолітніх, орган пробації може залучати суб’єктів, що надають соціальні послуги, визначені Законами України «Про соціальні послуги» та «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.