Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вакцинація - найдієвіший метод захисту від COVID-19

Дата: 03.08.2021 14:59
Кількість переглядів: 1031

Фото без опису

В Україні триває 5 етап вакцинації від COVID-19. Наразі щепитися можуть всі бажаючі від 18 років до 80 років і старше, та всі категорії населення. Водночас залишаються пріоритетом такі організовані колективи та групи: медики, освітяни, соціальні працівники, люди літнього віку, люди з супутніми захворюваннями, бо саме ці категорії перебувають в зоні найвищого ризику.

Про те, яку ж з вакцин від COVID-19 краще обрати, розповіла медичний директор КНП «Великобурлуцький Центр ПМСД» Олена Скидан. Вона зазначила, що усі вакцини, схвалені для використання ВООЗ, мають високу ефективність у запобіганні важкому перебігу захворювання на COVID-19, госпіталізації і смерті. Тому найкращою вакциною є та, що зараз доступна для вас!

На сьогодні в пунктах щеплення КНП «Великобурлуцький Центр ПМСД» наявні такі вакцини для щеплення:

1) AstraZeneca — це векторна вакцина, яку розробила шведсько-британська компанія AstraZeneca разом з Оксфордським університетом. Вакцину AstraZeneca виготовляють в Європейському Союзі, Великій Британії, Республіці Корея. Вакцина, яка вироблена за ліцензією в Індії, має назву Covishield. Для повної імунізації потрібно отримати дві дози вакцини з інтервалом 12 тижнів.

2) Comirnaty / Pfizer-BioNTech — це мРНК-вакцина проти COVID-19, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Для повної імунізації потрібно отримати 2 дози з інтервалом 21–28 днів.

3) CoronaVac / Sinovac Biotech — інактивована вакцина, яку розробила китайська біофармацевтична компанія, що займається дослідженням, розробкою, виробництвом і продажем вакцин для захисту людини від інфекційних захворювань. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози з інтервалом у 28 днів.

4) Moderna Спайквакс (Spikevax), дисперсія для ін’єкцій мРНК вакцина проти COVID-19 (нуклеотид-модифікована). Вакцина розроблена американським Національним інститутом алергії та інфекційних захворювань. Moderna є так званою РНК (мРНК)-вакциною, тобто вакциною, яка несе частину генетичного коду вірусу, й імунна система людини сама виробляє антигени. Щеплення роблять двома дозами вакцини. В Україні під час першого щеплення рекомендують робити другий укол з інтервалом 28 днів. Але інтервал за необхідності можуть збільшити до 42 днів.

Вакцинація не гарантує, що ви не захворієте коронавірусом, але допоможе запобігти важкому перебігу хвороби та смерті. За розрахунками ВООЗ, схвалені вакцини забезпечують також певний захист і від нових штамів вірусу, як от новий штам "Дельта". Найвищий показник з-поміж інших вакцин, що брали участь у дослідженні, мали вакцини Pfizer та Oxford/AstraZeneca. Дослідження кінця 2020 року свідчили, що Moderna захищала від наявних тоді штамів Covid-19 з ефективністю майже 95%.

«Хочу звернутися до освітян, медиків та соціальних працівників. Ви найбільше контактуєте з великою кількістю людей і щеплюватися вам необхідно! – наголосила Олена Скидан. - Хочу повідомити, що відсоток вакцинованих соціальних працівників дуже низький в наших громадах. Недостатньо вакциновані також працівники освіти та медичні працівники, працівники культури. МОЗ повідомляє, що при посиленні карантину навчальні заклади працюватимуть лише за умови наявності 80% вакцинованого персоналу. Про це йдеться в постанові КМУ від 09.12.2020 №1236, зміни до якої ухвалив КМУ  28.07.2021 р.»

Також Олена Скидан акцентувала увагу на тому, що у світі вакцинація становиться обов'язковою для медичних працівників. Так, в Угорщині зобов'язали всіх медичних працівників вакцинуватися до 01.09.2021 року, якщо вони цього не зроблять і не нададуть відповідних довідок, то роботодавець розірве з ними трудові відносини.

 

КНП «Великобурлуцький Центр ПМСД» запрошує всіх жителів Великобурлуччини на вакцинацію. Записатися можна у своїх сімейних лікарів та за телефоном 5-26-67 !

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних