Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Великобурлуцькій громаді проходять пам’ятні заходи до 35-х роковин катастрофи на ЧАЕС

Дата: 26.04.2021 15:45
Кількість переглядів: 699

 

Фото без опису

Сьогодні Україна і світова спільнота згадує трагічні події, що сталися на Чорнобильській атомній електростанції 35 років тому - два теплові вибухи та подальше руйнування четвертого енергоблоку АЕС. Саме так розпочалося страшне лихо на українській землі  в ніч на 26 квітня 1986 року. В результаті аварії стався викид радіоактивних речовин і зараження ними великих територій. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи, багато з яких заплатили за це власним життями і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. Зупинити виверження радіоактивних речовин зі зруйнованого реактора вдалося лише наприкінці травня 1986 року, а основні роботи з ліквідації аварії тривали ще до кінця 1987 року. За всі роки ліквідаторами стали приблизно 600 тисяч осіб.

Сьогодні, 26 квітня, у КЗ «Великобурлуцька публічна бібліотека Великобурлуцької селищної ради» відбувся пам’ятний захід «Чорнобиль – цей біль щемить через роки». На жаль, в умовах оголошеного карантину проходив він за обмеженої кількості учасників. Були присутні ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, члени родин померлих ліквідаторів, представники органів місцевого самоврядування.

До присутніх ліквідаторів – «чорнобильців» зі словами щирої вдячності звернувся заступник Великобурлуцького селищного голови Андрій Чернявський: «Сьогодні ми згадуємо тих, хто у перші дні Чорнобильської катастрофи ціною власного життя і здоров’я захистив людство. Ви здійснили подвиг і врятували не лише Україну, а й увесь світ від страшного лиха. Низький уклін вам за це. Всім ліквідаторам бажаю міцного здоров’я, сімейного затишку, миру і благополуччя».

У день 35-х роковин Чорнобильської трагедії Почесною грамотою Великобурлуцької селищної ради за мужність і героїзм, самовідданість і високий професіоналізм, активну громадянську позицію були нагороджені учасники  ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії 1-А (У): Сергій Величко, Олександр Демчук, Микола Зозулєв, Євген Кулінченко, Іван Мішнєв, Олександр Різниченко, Володимир Твердохліб та Григорій Шкутов.

На знак скорботи за всіма загиблими та померлими ліквідаторами була оголошена хвилина мовчання. Вшанували їх пам’ять і покладанням квітів до пам’ятного знаку ліквідаторам-«чорнобильцям» на Меморіальному комплексі в смт Великий Бурлук.

У 2021 році до Дня Чорнобильської трагедії у Великобурлуцькій територіальній громаді також було забезпечено надання цільової адресної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема: учасникам ліквідації наслідків аварії, дружинам померлих ліквідаторів. Кошти були виділені відповідно до Програми соціального захисту населення окремих категорій громадян Великобурлуцької селищної ради.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних