Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Нагадуємо про заборону спалювати суху траву, опале листя та сухостій

Дата: 01.04.2021 08:51
Кількість переглядів: 781

     Фото без опису

    Спалювання сухої рослинності та сміття завдає величезної шкоди довкіллю, створює загрозу для життя рослинного і тваринного світу, а нерідко і людей, та може призвести до некерованих надзвичайних ситуацій, особливо у пожежно-небезпечний період.

    Пам'ятаймо, що під час спалювання у повітря вивільняються небезпечні, а часом і канцерогенні речовини (сполуки свинцю, ртуті та інші важкі метали), які є дуже шкідливими. Зокрема, вони викликають подразнення та опіки дихальних шляхів, підвищення рівня цукру в крові, діють на вуглеводний обмін, спричинюють головний біль, викликають втомленість, можуть стати причиною виникнення онкологічних захворювань, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини і посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

    Крім  того, дим негативно впливає і  на стан навколишнього природного середовища – знижується родючість ґрунтів, порушується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, забруднюється атмосферне повітря та з’являється пожежна загроза для прилеглих територій.

        Під час згоряння 1 тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо.

    У листі, що тліє без доступу кисню, виділяється бензопрен, що може викликати онкологічні захворювання у людини. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найбільш отруйних для людини речовин. Густий чорний дим від тління одноразового посуду, пакетів, упакувань містить канцерогенні речовини – поліароматичні вуглеводні (ПАВ).
   Ґума, згоряючи в багатті, виділяє канцерогенну сажу й окиси сірки, що викликають респіраторні захворювання. Уламки меблівстарих дерев'яних конструкцій, просякнуті консервантом пентахлорфенолом, оброблені лаками або пофарбовані олійними фарбами, що містять свинець, обрізки лінолеуму, шкірозамінників, церата, пластмасові дитячі іграшки, відра і т.п. виділяють при згорянні не менше 75 потенційно небезпечних речовин. Деякі з них можуть сприяти виникненню злоякісних пухлин.

 

    Великобурлуцький РС ГУ ДСНС України у Харківській області нагадує про те, що на основі безперечного чинника широкого спектру негативних наслідків підпалів, а особливо небезпеки для здоров'я та життя людей, спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів, є заборонене законодавством України.  Відповідальність за порушення цієї норми передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою накладення штрафу на громадян згідно Статті 77 та 77-1 .

Згідно Закону України від 03.02.2021 № 1187-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України  про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки», а саме:

Частина 1 статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення – порушення вимог пожежної безпеки в лісах

тягне за собою накладення штрафу:

- на громадян від 1530 до 4590 грн.;

- на посадових осіб від 4590 до 15300 грн.

 

Частина 2 статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення – знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі - тягне за собою накладення штрафу:

- на громадян від 4590 до 15300 грн.;

- на посадових осіб від 10710 до 30600 грн.

 

Стаття 771  Кодексу України про адміністративні правопорушення – випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища – тягне за собою накладення штрафу:

- на громадян від 3060 до 6120 грн.;

- на посадових осіб від 15300 до 21420 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних