Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День Донора

Дата: 18.06.2020 14:53
Кількість переглядів: 605

Фото без опису

Всесвітній день донора крові відзначається щороку 14 червня згідно  рішення 58-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я (2005 р.) в Женеві.

В цей день ми висловлюємо подяку людям, які добровільно і безоплатно здають кров, необхідну для порятунку людського життя, і підвищуємо обізнаність про необхідність регулярного донорства крові для того, щоб забезпечити всім особам і громадам своєчасний доступ до безпечних та якісних продуктів донорської крові, що є невід'ємною частиною загального охоплення населення медичною допомогою і одним з ключових моментів ефективної системи охорони здоров'я.

Переливання компонентів та препаратів крові щорічно сприяє порятунку мільйонів людських життів. Завдяки переливанню можна продовжити й зробити більш якісним життя пацієнтів, що страждають від загрозливих для життя станів, а також підтримувати складні медичні та хірургічні втручання. Переливання компонентів та препаратів крові необхідно також для збереження здоров'я матері і дитини та під час антропогенних і стихійних лих.

Кампанія з нагоди Всесвітнього дня донора в цьому році присвячена темі «Безпечна кров рятує життя» та проходить під гаслом «Здавати кров в ім'я здорового світу».

Донорство крові потрібно у світі, оскільки забезпечує доступ окремих пацієнтів і населення в цілому до безпечної та якісної крові та її продуктів як у звичайному житті, так і в періоди надзвичайних ситуацій. В рамках цієї кампанії ми закликаємо людей у всьому світі рятувати життя, добровільно і регулярно здаючи кров.  

У цьому році перед кампанією стоять такі цілі:

  • відзначити заслуги і подякувати донорів, а також закликати тих, хто ще не здавав кров, стати донорами;
  • підвищити рівень обізнаності про нагальну необхідність підвищення доступності безпечної крові у всіх випадках, коли вона необхідна для порятунку життів;
  • продемонструвати необхідність забезпечення загального доступу до безпечного переливання крові та провести інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо безпечного значення переливання крові для надання ефективних послуг охорони здоров'я і досягнення загального охоплення послугами охорони здоров'я;
  • заручитися підтримкою зі сторони урядів і партнерів з розвитку на національному, регіональному і глобальному рівнях, з тим щоб забезпечити вкладення коштів у національні програми по крові, підвищити їх ефективність і забезпечити їх стійкість.

Достатня кількість безпечної донорської крові та її компонентів – пріоритет діяльності МОЗ України.

Серед нагальних проблем, які потребують найшвидшого вирішення є:

  • створення національної системи крові;
  • належне управління та фінансування спеціалізованих установ і закладів переливання крові, що здійснюють взяття, переробку, зберігання, реалізацію донорської крові, її компонентів та препаратів;
  • перехід на 100% добровільне безоплатне донорство крові та її компонентів, що є важливою засадою функціонування служб крові у світі та одним з елементів інфекційної безпеки;
  • створення Національного реєстру донорів крові та її компонентів і загальнодержавної автоматизованої системи управління інформацією в службі крові, як важливих елементів інфекційної безпеки;
  • автоматизація технологічного процесу;
  • впровадження методів вірус-інактивації компонентів крові;
  • розробка національної політики та керівних принципів належного застосування компонентів і препаратів крові та менеджменту пацієнта в закладах охорони здоров’я.

Сьогодні на Харківщині 95% запасів крові забезпечуються завдяки добровільним безоплатним донорам. Пріоритетним напрямком розвитку служби крові Харківської області є забезпечення закладів охорони здоров’я якісними та безпечними продуктами крові.

У Харківському регіоні функціонують: обласний Центр служби крові (ХОЦСК), 14 відділень трансфузіології: 8 - в районах області та 6 в м. Харків, 2 із яких підпорядковані Національній академії медичних наук України, 1 -  Міністерству інфраструктури України.

Донором може стати будь-яка здорова людина віком від 18 до 60 років за умови, що вона не має протипоказань для здачі крові.

Одна доза донорської крові становить 450 мл, таку кількість крові організм здатний відновити дуже швидко. За дослідженнями вчених, давання крові навіть корисно, тому що стимулює роботу ендокринної та імунної систем організму.

Медики давно помітили, що люди, які регулярно здають кров, не хворіють на грип та застуду, рідше страждають онко- та серцево-судинними захворюваннями, а також психічними розладами.

Донорська кров заготовлюється винятково одноразовими системами. Вона обов’язково обстежується на гепатити «В» і «С», сифіліс, ВІЛ-інфекцію. Тому, здавши кров, можна не тільки допомогти хворим, а й безоплатно обстежитись на вище зазначені інфекції.

Донори, які безоплатно здали 40 максимально допустимих разових доз крові або 60 максимально допустимих разових доз плазми, отримують звання «Почесний донор України», їм видається відповідне посвідчення та нагрудний знак «Почесний донор України». Донори, які безоплатно здали кров або її компоненти 100 разів і більше, відзначаються державними нагородами. За історію донорського руху незалежної України майже 50 тис. українців отримали звання «Почесний донор України», а 16 визнано гідними високого звання «Заслужений донор України».

Статус «Почесний донор України» у Харківській області за часи незалежності отримали 3313 осіб, з яких – 118 у 2019 році.

Бути донором – почесна і благородна справа!!! Робити добро легко!!!

Пам’ятайте: лише півлітра донорської крові може врятувати життя трьох пацієнтів! Можливо, саме Ваша кров подарує життя людині, яка зазнала лиха!

Можливо, саме Ваша кров подарує життя людині, яка зазнала лиха!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних