Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Виховний захід до 30 річниці виведення військ з Афганістану

Дата: 18.02.2019 11:40
Кількість переглядів: 1269

Фото без опису

14 лютого у КЗ «Першогнилицький ліцей Великобурлуцької селищної ради», з ініціативи дружини воїна-афганця Чуприни Наталії Миколаївни та за активної підтримки педагогічного колективу, учнів ліцею та художніх аматорів села відбувся виховний захід присвячений 30-річчю виведення радянських військ з Афганістану.

Учасників бойових дій щиро привітали Великобурлуцький селищний голова В.Терещенко та в.о. старости Першогнилького старостинського округа М.Віцота.

На свято були запрошені не лише афганці, а й воїни-інтернаціоналісти, яким довелося відбувати строкову військову службу в Чехословаччині. Під час «Празької весни» (народних протестів чехів проти радянської влади) 1968 року, коли в країні почалися воєнні сутички, 18-річні юнаки Віталій Петрович Ворошилов та Іван Якимович Карпенко  протягом двох місяців охороняли радянське посольство в  Празі.

Афганістан — окрема сторінка історії, яка досі залишається «білою плямою». Статистика свідчить, що через ту чужу війну пройшло 700 тисяч чоловік. Серед них 30% - українці. Не повернулося додому 3360 наших земляків: 3280 — загинуло, а 80 - пропало безвісти. Звання Героя було присвоєно 12 українським військовослужбовцям. Гниличанські юнаки теж не стали винятком. П’ятьом 18-річним хлопцям, які, як і всі, відбували військовий обов’язок перед радянською Батьківщиною,  довелося пройти через пекло  афганської війни. Дякуючи долі, всім їм випав щасливий квиток — їм випало жити, а значить повернутися до рідного дому.

Олександр Миколайович Ткаченко, до лав Радянської армії був призваний у жовтні 1979 року. Після навчання потрапив на кордон з Афганістаном. Додому повернувся у лютому 1982 року. Нагороджений відзнаками і грамотами.

Володимир Іванович Чуприна, після призову у1980 році одразу потрапив у Баграм. Служив у 80 спецбатальйоні, що дислокувався у Кабулі. Потім гірсько-стрілецькі війська. Бойовий шлях пройшов через Джелалабад, Осмал, Асадабад, Чарікар... аж до кордону з Пакестаном. Декілька раз був поранений. Отримав звання гвардії сержанта. За зразкову службу нагороджений відзнаками і грамотами.

Віктор Володимирович Масюк у1982 році, потрапив на навчання  у парашутно-дисантні війська що у Фергані (Узбекистан). Здійснив 9 навчальних стрибків. А далі Афганістан... Продовжив службу в 103 парашутно-дисантній дивізії  в Кабулі. Пройшов шлях від рядового до старшини. Механік-  водій БТРа.  Нагороджений медаллю “Від братнього Афганського народу”, має багато подяк від командування.

Володимир Володимирович Божко проходив військову службу в Афганістані з липня 1983 по лютий 1985 року. За зразкову службу нагороджений відзнаками і грамотами.

Геннадій Васильович Ляшко з травня по листопад 1987 року перебував на навчанні. Потім — Афганістан. Службу відбував у Кабулі.  За військовою спеціальністю — командир гармати. Отримав звання старшини. Додому повернувся 1989. Нагороджений медаллю  “За бойові заслуги”, має багато подяк від командування.

А далі спогади, документальні відео, презентації, щемні пісні, вірші, танцювальні композиції. Зі сльозами на очах чоловіки згадували своє далеке, але незабутнє минуле, воєнних побратимів, безкорисливу дружбу, вірність військовому обов’язку і тих, кому судилося ввійти у безсмертя. Пройшли роки, заросли травою стежки в афганських горах. Але кожен, хто пройшов через пекло війни, мабуть, краще розуміє цінність людського життя і сутність мирного існування.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних