Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Не стань жертвою торгівлі людьми

Дата: 30.07.2020 11:29
Кількість переглядів: 686

Фото без опису

Торгівля людьми - одна з актуальних проблем України й усього світу. Жертвами сучасних форм рабства в усьому світі щорічно стають мільйони людей. Окрім економічних причин, які змушують шукати роботу за кордоном або в різних регіонах своєї країни, одним із важливих факторів, що сприяють торгівлі людьми, є незнання своїх прав. Таким чином, великого значення набуває повне й відповідальне інформування суспільства про цю серйозну проблему як один із найнебезпечніших злочинів проти особистості.

Існує безліч сфер експлуатації людей. Для жінок це можуть бути вимушений шлюб, примусова праця, використання в домашньому господарстві, промисловому або сільськогосподарському секторах, примусове сурогатне материнство, використання в сексуальному бізнесі. Чоловіків переважно використовують на будівництві, у промисловості, сільському господарстві, дітей – у жебрацтві й порнобізнесі. Зафіксовано випадки примусу людей до участі в збройних конфліктах, примусової трансплантації органів. Людей також використовують як наркорур'єрів і перевізників фальшивих грошей.

Громадські організації зазначають, що причиною виїзду за кордон багатьох жінок є насильство в сім'ї, яке спонукає людину, що потерпає від насильства, кардинально змінити життя. При цьому жертви насильства можуть перебувати в пригніченому стані й не бути здатними адекватно оцінити всі ризики, пов'язані з пропозиціями працевлаштування за кордоном.

Один із етапів торгівлі людьми включає вербування, яке здійснюється з метою примусу й експлуатації. Здебільшого людям пропонують виїзд за кордон, наприклад, під приводом працевлаштування, одруження, навчання, туризму. Особливості вербування в контексті торгівлі людьми є обман людини, наприклад щодо країни призначення, виду та умов роботи, розміру заробітної плати, умов проживання, порядку оформлення й вимог до оформлюваних документів.

Дешева робоча сила найчастіше потрібна на фабриках, що виробляють нелегальну продукцію. Господарям подібних підприємств вигідно наймати нелегальних мігрантів, тому що їм не треба забезпечувати добрі умови праці й оплати.

За роботу хатніх робітниць здебільшого пропонують оплату, яка в кілька разів перевищує плату за аналогічні послуги в Україні. Але часто замість цього жінок змушують до заняття проституцією. Навіть якщо жінки виконують роботу з ведення домашнього господарства, нерідко вони потерпають від сексуальних домагань або насильства з боку господарів. Наймати на роботу українок доглядальницями надзвичайно вигідно, робота такої кваліфікації в Європі цінується дуже високо, а заробітна плата українських жінок, які працюють нелегально, набагато нижча. Одним із можливих шляхів виїзду за кордон на постійне місце проживання для українських жінок є одруження з іноземцем. Але навіть офіційно оформивши свої стосунки, жінки можуть стати жертвами торгівців людьми.

Нерідко чоловіки, так само як і жінки, втрачають свої паспорти й змушені терпіти приниження та злидні. Вони часто живуть у бараках безпосередньо на території будівництва, а умови праці не відповідають нормам безпеки. Страх перед депортацією утримує їх від звернення до правоохоронних органів, що сприяє подальшому порушенню їхніх прав.

Робота в сільськогосподарському секторі має сезонний характер. Як жінок, так і чоловіків запрошують на збирання врожаю. Замість обіцяної нескладної роботи люди працюють по 18-20 годин на добу, іноді не маючи змоги нормально поїсти та відпочити.

Іще однією формою експлуатації є залучення до злочинної діяльності. Серед протиправних дій, до яких найчастіше примушують людей – перевезення й поширення наркотиків, збування фальшивих грошей, крадіжки тощо. Також часто організовані злочинні групи використовують дорослих і дітей для жебрацтва, іноді спеціально завдаючи людям каліцтва, для того щоб вони викликали жалість.

Торгівля людьми тісно пов'язана з діяльністю міжнародних організованих злочинних груп. За даним ООН, цей різновид кримінального бізнесу посідає третє місце з прибутковості після торгівлі зброєю й наркотиками, при цьому ризик для злочинних угрупувань значно менший.

Протидія торгівлі людьми – процес, в якому зусилля поєднують не тільки державні структури, громадські й міжнародні організації, але й засоби масової інформації. Часто торгівля людьми сприймається як одна з нескладних соціальних тем, яка не потребує додаткового вивчення й аналізу. Тому необхідно підвищувати рівень поінформованості  громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Якщо Ви чи Ваші рідні постраждали від торгівлі людьми та опинилися в таких складних життєвих обставинах звертайтесь за наданням інформації, щодо своїх прав та можливостей до Великобурлуцької селищної ради за адресою: смт. Великий Бурлук, вул. Центральна, буд.40, тел.: 5-20-06.

Бережіть себе!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних